Annonse
09:54 - 21. desember 2018

Bruk hodet!

Forfatter Bjørn Vatne slår et slag for den fantasirike litteraturen. Og anbefaler tre bøker som får det til å knirke i hjernen.

Mer fantasti: Det er mange som slutter å lese romaner fordi de tenker at dette er ikke for meg, sier Bjørn Vatne. Foto: Privat / Gyldendal
Annonse

«Det som er realistisk, selvopplevd eller på annen måte kan oppleves som autentisk, er godt og krever mot og hardt arbeid. Fantasi, derimot, behandles ofte som noe forsert og kunstig som kommer uten omkostninger for forfatteren.»

Slik oppsummerer forfatter Bjørn Vatne tilstanden i norsk litteratur anno 2018 i et essay i siste nummer av tidsskriftet Samtiden. Satt ytterligere på spissen: Virkelighetsnær litteratur om eget liv løftes frem, mens litteratur som beveger seg utenfor vår umiddelbart gjenkjennelige verden, for eksempel science fiction og fantasy, havner i bakgrunnen.

Vatnes seneste roman, Nullingen av Paul Abel (2018), utspiller seg i en ikke veldig fjern fremtid der Norge er underlagt et økofascistisk diktatur. Vatne forteller en anekdote fra mottagelsen av romanen for illustrere hva han forsøker å sirkle inn i essayet: Han skulle intervjues, og journalisten hadde kontaktet folk Vatne formodentlig kjente for å høre hva han burde spørre om.

Annonse