00:00 - 23. november 2018

– Uunngåelig lesning

Litteraturen er selv medskyldig i den etiske vendingen i kritikken, mener Tomas Espedal.

Vekker debatt: Tomas Espedal. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner

Tomas Espedals litteratur var oppe til diskusjon både på Litteraturhuset i Oslo og Litteraturhuset i Bergen denne uken. Etter at Aftenposten for noen uker siden skrev om en henlagt voldtektsanklage mot Espedal, har den nye romanen hans, Elsken, vært mye omtalt. Anklagen er et tema i romanen, og kvinnen som anmeldte Espedal har sagt til Aftenposten at hun føler seg angrepet og mistenkeliggjort.

Mot denne bakgrunnen hadde Forfatterforeningen på mandag innkalt til paneldebatt om «Skjønnlitteraturen og det etiske ansvaret» på Litteraturhuset i Oslo. I panelet satt blant andre Ingunn Økland, hovedanmelder i Aftenposten:

– Det er mange situasjoner hvor det er forfattere som ønsker å utlevere, ønsker å skade eller ta hevn over levende mennesker. Jeg tror ikke man skal undervurdere det som drivkraft i kunstnerisk virksomhet, sa Økland.

Annonse