Annonse
00:00 - 23. november 2018

Ut av kartet

Å akseptere at det finnes mer utenfor kunnskapens grenser enn innenfor, krever formidabel anstrengelse. Rebecca Solnit bretter opp ermene og tar fatt.

Annonse

For vår kultur fremstår verden som kartlagt og under kontroll. Selv språket vi bruker om det som truer eksistensgrunnlaget vårt peker i den retning: Menneskeskapte klimaendringer. Det er jo sant, men kan ikke slike ord lure oss til å tro at vi vet mer enn vi gjør, og at problemet er mer oversiktlig enn det i virkeligheten er?

I Norge er den amerikanske essayisten Rebecca Solnit mest kjent for de to feministiske bøkene Menn forklarer meg ting og Alle spørsmåls mor. Disse ble aktuelle i lys av metoo-bevegelsen, men har ikke den litterære slitestyrken til boken som nå er oversatt, Å gå seg vill (opprinnelig 2005).

Her utnytter Solnit essayets iboende karakter av «vandring» til å lede leseren ut på tekstlige og tankemessige villspor. Både for å la oss snuble over overraskende ideer, og for å få oss til å innse at erkjennelsens kart alltid vil være fylt av uoppdaget land. I det hele tatt å akseptere at det finnes langt mer utenfor kunnskapens grenser enn innenfor, krever formidabel anstrengelse. Solnit bretter opp ermene og tar fatt.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse