Annonse
00:00 - 23. november 2018

Tvangsarbeid under krigen

Annonse

Historisk tidsskrift har viet et temanummer til «Organisation Todt» i Norge under den tyske okkupasjonen. Fritz Todt var ingeniøren bak Autobahn, og fikk ansvar for festningsverk og infrastruktur i besatte områder.

De seks temaartiklene bruker arkivet organisasjonen etterlot seg, deler av det har vært utstilt ved Teknisk museum. En grunn til interessen for organisasjonen er at den brukte om lag 130 000 tvangsarbeidere, hovedsakelig krigsfanger fra Den røde arme, og at 17 000 av dem døde. Hans Otto Frøland slår da også fast i sin artikkel at etter drapene på de norske jødene er det den omfattende bruken av tvangsarbeid som tydeligst kobler Norge til Tysklands rasepolitikk under verdenskrigen.

Et vedvarende spørsmål har vært i hvilken grad norske underleverandører også benyttet seg av tvangsarbeidere. Særlig er dette spørsmålet aktualisert ved bygging av jernbanen i Nordland. Ketil Gjølme Andersen tar opp spørsmålet. Ga NSB tilslutning til bruk av krigsfanger? Artikkelen svarer nei, men konkluderer imidlertid med at selv om NSB ikke bidro i beslutningen om å sette krigsfanger i arbeid, var de heller ikke passiv part i realiseringen av de tyske jernbaneplanene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse