00:00 - 30. november 2018

Samfunnet sett gjennom filmen

Anmeldelsene til A.S. Hamrah, filmkritiker i New York-tidsskriftet n+1, er like mye samtidshistorie som de er filmkritikk. Og svært vital historieskriving attpåtil. Med samlingen hans av tekster fra 2002 til i dag har man en beskrivelse av USAs mentale landskaper som føles mer relevant enn mang en akademisk eller journalistisk studie der undertittelen er en eller annen variant av: Hvordan i helvete havnet vi her?

Hamrahs anmeldelser, som av og til strekker seg over et par sider, og noen ganger bare over et par setninger, oppleves som genuint nyskapende kritikk. Og det burde være en øyeåpner for lesere som på et eller annet vis sysler med å skrive om kunst. 

For alle Hamrahs anmeldelser er egentlig bygget over samme, enkle lest: 1) dropp alt som lukter det minste av forbrukerveiledning, og 2) skriv bare om akkurat det i filmen som engasjerer deg på en eller annen måte. Kritikerens jobb er ikke å rundhåndet kommentere alle sider ved et verk, det er en jobb for konsulenter eller testpaneler.

Annonse