00:00 - 09. november 2018

Rykteflom har kostet rektoren på den danske Forfatterskolen jobben, skriver Bernhard Ellefsen.

Rykteflom har kostet rektoren på den danske Forfatterskolen jobben, skriver Bernhard Ellefsen.

For drøye to uker siden fikk forfatteren Jeppe Brixvold sparken fra sin rektorstilling ved den danske Forfatterskolen. Beslutningen ble tatt etter at skolens styre mottok et brev fra 55 forfattere (deriblant velkjente størrelser som Naja Marie Aidt og Katrine Marie Guldager) som oppfordret dem til å undersøke «rykter» omkring miljøet på skolen.

Leser man bare overskriftene i denne saken, gjenkjenner man mønsteret fra det siste årets mange trakasseringsavsløringer og blar videre. Men så enkelt er det ikke. At Brixvold selv skulle være skyldig i noe, foreligger det nemlig ingen kjente anklager om.

Forfatterskolen er Nordens fremste litterære kunstutdanning. Siden skolen startet opp i 1987, med legendariske Poul Borum som første rektor, har de etter hvert utdannet store deler av sentrum i den danske samtidslitteraturen. Listen over tidligere elever er imponerende og strekker seg fra mye leste realister à la Helle Helle og Stine Pilgaard til mer eksperimentelle navn som Olga Ravn og Josefine Klougart.

Annonse