Annonse
00:00 - 23. november 2018

Øye for øye, tang for tann

Uansett hvordan du føler deg, ville du garantert hatt det verre i 1400.

Annonse

Sankta Lucia forbindes i våre dager mest med hvetebakst og brannfarlig hodepynt. Men for middelalderens kirkegjengere var hun kjent for å ha fått øynene stukket ut, og var derfor en nærliggende helgen å be til om man hadde øyeproblemer. I flere malerier, blant annet i 1400-tallskirken i den engelske landsbyen Eye, bærer hun øynene foran seg som to kokte egg på en asjett. Det kan jo være et tips til karneval i barnehagen.

At folk vendte seg til de hellige døde for hjelp, er ikke så merkelig. Legetilbudet var bare middels treffsikkert, som det fremgår av den engelske kunsthistorikeren Jack Hartnells fornøyelige nye bok om middelalderkroppen. Ikke at vi i vår tid skal være så høye og mørke. Det er fortsatt mennesker i live som levde da tuberkulose ble behandlet ved å bo på høyfjellshotell og røyke.

Hartnell beveger seg smidig fra blødende helgenikoner i 600-tallets Bysants, til syfilisbølgen på 1490-tallet. Han henter materiale fra jøder, kristne og muslimer i hele Europa og omegn. Boken gjør ikke krav på å være en uttømmende analyse. Snarere er den en godtepose av tidvis morbide, ofte underfundige, noen ganger mystiske anekdoter og illustrasjoner.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse