00:00 - 02. november 2018

Opplysningstid

Bjørn H. Samsets fortelling om lyset kunne ha vært fire ganger så lang.

Bli lys: Bjørn H. Samset skriver om lysets ulike manifestasjoner. Sånn kan nordlys i Lofoten se ut. Foto: Jørn B. Olsen / Rolf Sørensen / Samfoto / NTB Scanpix

I mine øyne er det to betydelige grunner til å oppsøke sterk populærvitenskapelig litteratur. Mest åpenbart er det at den lærer oss noe om en del av den verden vi lever i. Men like viktig er det at den, på sitt beste, kaster et nytt lys over – eller så å si underliggjør – kunnskap som sådan.

Den litteraturen som makter å oversette fra de hyperspesialiserte naturvitenskapelige disiplinene til den større offentlige samtalens språk lykkes ofte også i å formidle den vitenskapelige kunnskapens feilbarlighet og forunderlighet, og forskningens alltid omskiftelige historie. Eller som Bjørn H. Samset sier om emnet for sin nye bok: «Lyset er en uforanderlig naturkraft, men vår forståelse av lyset er det ikke.»

Forklaringen. Samset – som er fysiker, forsker ved Cicero og nylig vant Forskningsrådets formidlingspris – er en vaskeekte nysgjerrigper. Når han skal fortelle oss hva lys er, legger han for dagen et så entusiastisk og sympatisk kunnskapssyn at jeg ikke kan annet enn å sette begeistrede stjerner i margen.

Annonse