Annonse
00:00 - 09. november 2018

Munch uten sjusk

Stort streitere kan man neppe skrive om en som alltid laget sine egne regler.

Selvportrett med knokkelarm. Foto: Foto: Munchmuseet
Annonse

Munchmuseets duoutstillinger de siste årene har lyktes i varierende grad med å kaste nytt lys over samlingen, men én konklusjon har vært uunngåelig hver gang: Edvard Munch var en helt usaklig bra kunstner. Sammen med hans lange liv (1863–1944) og sammensatte personlighet (for å si det pent), gjør det ham til et nærmest uslåelig objekt for biografier. Siste mann ut er Øystein Ustvedt, kunsthistoriker og kurator ved Nasjonalmuseet.

Ustvedt er en ryddig og saklig formidler. Som leser føler man seg trygg på at fakta og årstall stemmer og er grundig sjekket. Men nettopp den litt snusfornuftige ordentligheten er også bokens største svakhet.

I øyehøyde. Alle bøker om Munch må finne seg i å bli sammenlignet med den som vennen, samleren og beundreren Rolf Stenersen ga ut rett etter kunstnerens død. Ingen kan beskylde aksjemegleren og surrealistforfatteren Stenersen for overdreven akademisk stringens. Hans store styrke at han gir inntrykk av å være på bølgelengde med Munch, selv når han rister på hodet av sine egne anekdoter.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse