00:00 - 23. november 2018

Mulig mord i kulissene …

… spørsmålet er bare om drapsofferet er Knausgårds far. Eller litteraturvitenskapen.

Etikk: Kommentator og hovedanmelder i Aftenposten, Ingunn Økland, er ikke imponert over en ny doktorgrad om Karl Ove Knausgård.

Er Karl Ove Knausgårds Min kamp egentlig en drapsgåte, hvor forfatteren komme med dulgte og problematiske anklager om at hans egen far ble drept av et familiemedlem? Det er konklusjonen på en av analysene i doktorgraden til Kjersti Irene Aarstein fra Universitetet i Bergen. Knausgård har, ifølge avhandlingen, blant annet lagt inn referanser til broderdrap i Hamlet og fremhevet tilsynelatende mistenkelige omstendigheter rundt farens dødsfall, noe som til sammen former en anklage.

Nå møtes denne overraskende lesningen med kontant kritikk. Forrige uke kalte kulturredaktør i Morgenbladet Ane Farsethås analysen «selektiv kryssklipping». Søndag gikk kommentator og hovedanmelder i Aftenposten Ingunn Økland ut og beskrev teksten som «tvilsomme saker». Hun mener det vitenskapelige systemet rundt avhandlingen har sviktet.

– I løpet av arbeidet med doktoravhandlingen burde både studenten selv og veilederen stanse opp og hatt en mer grundig gjennomgang av denne hypotesen, sier Økland til Morgenbladet.

Annonse