Annonse
00:00 - 30. november 2018

Mellom knekkebrød og kompetanse

Sykepleiefaget synes å famle etter et faglig fundament. Christie Watsons erfaringsnære bok om profesjonen peker mot en farbar vei.

I gode hender: Sykehuset er en summende og kompleks organisme, med effektive og selvbevisste leger i sentrum, med portører og renholdere, fysioterapeuter og sosionomer. Men tettest på på både pasienter og pårørende er sykepleierne. Foto: Sofie Amalie Klougart / NTB Scanpix
Annonse

Det siste året har jeg gått i skytteltrafikk til Ullevål sykehus: Moren min er 86 år og hjertet har fusket. Et par ganger har det vært nære på, med akutt innleggelse på intensivavdeling. Men oftere har hun fått lavterskel omsorg, sjekk og kontroll, et par dager i sykeseng før alt er tilbake til normalen. Til slutt ble det foretatt en såkalt TAVI-operasjon, en forkalket hjerteklaff ble erstattet gjennom et inngrep foretatt uten narkose. Kirurgene gikk inn gjennom en blodåre i lysken og erstattet den dårlige klaffen med en ny. Nå kvikner hun gradvis til, og vi sitter igjen, svimle av takknemlighet.

Jeg har sett sykehuset på nært hold, en summende og kompleks organisme, med effektive og selvbevisste leger i sentrum, med portører og renholdere, fysioterapeuter og sosionomer, men tettest på oss har sykepleierne vært. De har gitt oppdateringer om det kliniske bildet, fortalt om puls og blodtrykk, søvn og appetitt. Du merker arbeidstrykket – et knekkebrød spises i farta mens de snakker i telefonen og leser en journal, en korridorpasient er tørst, en annen må følges på do. Hvor mange sykepleiere har jeg snakket med det siste året? Jeg vet ikke, men på nært hold har jeg sett hvor ekstremt krevende arbeidet må være.

Adrenalinjunkier. Godhetens språk er Christie Watsons selvbiografiske reise gjennom et yrkesliv som sykepleier. Hun forteller om fagets egenart og historie og om dets ulike spesialiteter – den uforutsigbare akutt-sykepleien med voldsofre og overdoser; psykiatrisk sykepleie med subdisipliner som geriatri og spiseforstyrrelser; sykepleie for fødende, og kanskje mest gripende: for barn med livstruende sykdommer. Hun drar oss gjennom alt, på en lett og levende måte, smidig oversatt av Inger Sverreson Holmes. Vi blir kjent med pasienter og kolleger og ikke minst henne selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse