Annonse
00:00 - 30. november 2018

Knausgård har sluttet å røyke

Siste trekk. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Denne uken fyller Karl Ove Knausgård 50 år. I et større intervju i The New Yorker kunne vi nylig lese at den snart jubilerende forfatter har sluttet å røyke! Og denne nyheten formidler altså journalisten nærmest i en bisetning. At sjansene for en 60-, 70- og 80-årsdag på denne måten stiger betraktelig er åpenbart. Men notisredaksjonen har litterære bekymringer: Så mange av de sterkeste partiene i Min kamp har sigaretten som premiss. Fordi den tar forfatter-fortelleren ut av det hverdagslige, for eksempel til en balkong, der hvor refleksjon kan finne sted. Det er disse tenkepausene, litt på avstand fra livet, som er ryggraden i storverket. Men hva nå? Med bekymret rynke i pannen sender vi en gratulasjon på forhånd.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse