Annonse
00:00 - 16. november 2018

Grep om krigshistorien

I et halvt århundre har Ole Kristian Grimnes hatt andre verdenskrig som arbeidsområde. Hans nye storverk er fortellingen om det godes kamp mot det onde.

Historiefortelling: Ole Kristian Grimnes' trekker historiefaget mot teologien gjennom sin fortelling med grunnstrukturen det gode mot det onde. Her gjør en tysk soldat gjør innkjøp i en bakerforretning under andre verdenskrig. Foto: Digitalt museum
Annonse

Få, om noen, kunnet ha forfattet et slikt verk om Norge under krigen som det Ole Kristian Grimnes gir ut denne høsten. I et halvt århundre og vel så det har han som akademisk historiker hatt andre verdenskrig som arbeidsområde. Ingen vet vel helt nøyaktig hvor mange master- og doktoravhandlinger Grimnes har lest og kommentert, hvor mange forelesninger og foredrag han har holdt og hvor mange artikler og bøker han har skrevet om dette temaet. Hans første bok om krigen, doktorgraden om det norske flyktningsamfunnet i Sverige 1940-45, ble gitt ut i 1969.

Det er ikke noen enkel sak å skrive en slik bok, bare spørsmålet om den skal organiseres kronologisk eller tematisk kan ta skrivelysten fra en gjennomsnittsforfatter. Grimnes gjør litt av begge deler, og kommer rimelig godt fra det. Språket er klart og tydelig, uten fakter og flottheter, og de fleste vil ha utbytte av å lese ham. Dét skal ikke være usagt selv om det her trekkes frem noen ankepunkter.

Forventninger. Når en nestor i akademia av dette kaliberet og i en alder av 81 år gir ut en bok om Norge under krigen, lurer man selvfølgelig på om det store verket skrevet med en løsere snipp enn hans tidligere bøker. Grubler han mer over tolkningen av historiske begivenheter han før holdt for å være udiskutable, stusser han på analytiske perspektiver han en gang tok for gitt?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse