00:00 - 09. november 2018

– Ekstrem nærlesning

Lesningen er original og ganske godt belagt, mener litteraturforsker Henrik Keyser Pedersen.

Henrik Keyser Pedersen, som er litteraturkritiker og -forsker og står bak en internasjonal bibliografi om Karl Ove Knausgårds verk ved Universitetsbiblioteket i Oslo, ser annerledes på saken:

– Lesningen er original og ganske godt belagt, synes jeg. Men også tolkninger må tolkes. Det er viktig, også for Aarstein, å understreke at dette er en avansert litterær tolkning: Kun etter en ekstrem nærlesning kan man si at han kaster en mistanke om drap på onkelen. Det er bra sett!

Han sier også:

– Virkelighetslitteraturen skaper etiske utfordringer, også for litteraturforskerne som kanskje her i landet har vært litt blyge av angst for å forske på virkelige personer i motsetning til litterære figurer. Aarsteins analyse inneholder etter min mening ingen uetisk overfortolkning. Den er del av en helhet, og ledsaget av en etisk refleksjon rundt lesningens problematiske sider. Problemet blir i stedet fort presseetisk, hvis aviser blåser opp slike funn og glemmer å gjøre leserne oppmerksom på konteksten for forskeren påstand.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse