00:00 - 02. november 2018

Bli hvis du kan, reis hvis du må

Hvordan var egentlig livet for nordmenn i eksil under andre verdenskrig? To nye bøker forsøker å gi svar.

Politiskolen: I 1942 samarbeidet den norske regjeringen med svenske myndigheter om politiutdannelse av 9000 norske flyktninger i Sverige. Bildet er fra den norske politiforlegningen på Mälsåker slott. Pressefoto: NTBs krigsarkiv / Digitalarkivet / Spartacus forlag

De aller fleste norske statsborgere oppholdt seg her i landet under hele okkupasjonen 1940–45. Innenfor landets grenser var det betydelige reiserestriksjoner, og ønsket man å komme til utlandet, måtte man normalt sett flykte. Det var ofte forbundet med stor fare.

Likevel er det anslått at nærmere 60 000 nordmenn kom seg over grensen og søkte tilflukt i nabolandet Sverige i løpet av disse fem årene. Historien om «Norge i Sverige» av journalist og forfatter Alf Skjeseth har fått tittelen Nordens Casablanca, med åpenbar referanse til spion- og kjærlighetsdramaet Casablanca med svenske Ingrid Bergman og Humphrey Bogart i hovedrollene. Den gikk for fulle hus på Stockholms kinoer høsten 1943, og Nordens Casablanca ble en vanlig betegnelse på den svenske hovedstaden disse årene. Ikke helt ulikt Casablanca i fransk Marokko var Stockholm full av spioner og agenter og flyktninger som forsøkte å komme seg videre.

Norske eksil. Skjeseths undertittel er Nordmenn i Stockholm under krigen. Den norske legasjonen (ambassaden) og de mange kontorer som ble bygd ut for å håndtere flyktningmassen, befant seg stort sett i Stockholm. Flyktninger som ble værende i nabolandet ville dit, men bare et mindretall fikk anledning til det. Nordmenn ble plassert rundt omkring i Sverige, mange ble satt til tømmer- og vedproduksjon på landsbygda. Polititroppene ble utdannet og forlagt helt andre steder enn i Stockholm.

Annonse