Annonse
00:00 - 02. november 2018

Bakfitteræv og annen språklig rikdom

Norsk kulturbærende banning fortrenges av shit og sisterfucker, frykter forfatteren av Norsk banneordbok.

Nestor: Professor Ruth Vatvedt Fjeld er en av Norges ledende ordboksforskere. Hun har blant annet bygget opp Leksikografisk bokmålskorpus, en dokumentasjon av moderne bokmål. I hennes nye arbeid, Norsk Banneordbok, har hun blant annet sanket norske fy-ord ved å spisse ørene på t-banen.
Annonse

Oppslagsverket Norsk banneordbok er en sirlig og detaljert samling av norsk bannskap. Der kan du for eksempel lese begrunnelsen for kjenninger som hælle måne: grovhetsgrad 1 av 4. «Uttrykket kan være en sammenblanding av helle dussen og milde måne. Mest brukt i Østfold som et uttrykk for begeistring eller beundring.» Eksempel: «Enig med deg, Gunnar, dere bør få testa litt belgisk øl. Hælle måne, det er godt!» Kilde: VG-debatt.

Boken er skrevet av professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Ruth Vatvedt Fjeld, en nestor i det norske ordbokmiljøet, og som blant annet har vært sentral i oppbyggingen av Leksikografisk bokmålskorpus, som mye av moderne bokmålsforskning baserer seg på. Selv vokste hun opp i et pietistisk hjem hvor banning var tabu. Hennes far kunne til nød strekke seg til en «dra til kjeppkina» (en hentydning til at man ønsker noen å gjennomføre den farefulle sjøferden til Latvia for å hente trær­ – kjepper – som skulle brukes til å lage master. Altså en avart av dra på Lopphavet, som igjen er en formildning av dra til helvete).

Da hun som voksen ble en del av et pan-skandinavisk nettverk av banneforskere, innså hun at de aller fleste andre medlemmene også hadde vokst opp under samme forhold som henne. At banning hadde vært et faktisk tabu, virket å gjøre det enda mer spennende for akademikerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.