00:00 - 12. oktober 2018

Svenska Akademien har fått to nye medlemmer og et pusterom, skriver Bernhard Ellefsen.

Svenska Akademien har fått to nye medlemmer og et pusterom, skriver Bernhard Ellefsen.

Valgt inn: Jila Mossaed og Eric M. Runesson inntar hvert sitt sete i Svenska Akademien. Foto: Björn Larsson Rosvall / NTB scanpix og Janerik Henriksson / NTB scanpix

Etter en symbolsk sett katastrofal uke, der «kulturprofilen» Jean-Claude Arnault ble dømt for voldtekt så å si samtidig som Nobelprisen i litteratur ikke ble delt ut, bekjentgjorde Svenska Akademien forrige fredag at de omsider hadde klart å velge inn to nye medlemmer.

At Nordens største metoo-sak endte med en voldtektsdom var først og fremst en seier for kvinnene som i november i fjor anklaget Arnault, akademimedlemmet Katarina Frostensons ektemann, for overgrep og trakassering gjennom flere tiår. Men for institusjonen han hadde så tette bånd til, og som gjentatte ganger hadde oversett varsler om oppførselen hans, var dommen det seneste i en lang rekke harde slag mot troverdigheten.

Om det i det hele tatt skal være mulig å vinne igjen litt av æren, må de gjenværende medlemmene av Akademien, som har vist svært liten vilje til modernisering, i hvert fall gjenerobre Nobelstiftelsens tillit. Det er på deres vegne de deler ut Nobelprisen i litteratur. Utnevnelsen av to nye medlemmer som omtales med beundring også blant Akademiens kritikere ser ut til å være det nødvendige første skrittet.

Annonse