Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Slagferdig grensejeger

Femti år etter debuten skriver Eldrid Lunden fortsatt skarpe og sårbare dikt.

Sammen: Eldrid Lundens nye diktsamling tenker blant annet omkring tosomheten og er tilegnet poetens egen livsledsager. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Ord som «konsis», «klar» og «kontrollert» er ofte blitt brukt om Eldrid Lundens diktning. Poeten Steinar Opstad skrur presisjonen ett hakk opp når han beskriver Lundens poetiske stemme som «umerkelig formanende». Motsetningen Opstads kjennemerke rommer, er i seg selv et tydelig trekk ved Lundens forfatterskap; det skarpe toneleiet diktene hennes målbærer, veies hele tiden opp mot store sentrallyriske motiver og naturtablåer. Slik har hennes arbeid med motpoler gitt seg til kjenne i diktenes utforming, så vel som i deres motiver, der begrepspar som «mann»/«kvinne» og «lys»/«mørker» er gjengangere. Helt siden debuten har Lunden vist seg som en ivrig grensejeger.

Også Lundens ellevte diktsamling, Det er berre eit spørsmål om tid, inneholder dikt bygget på kontraster og listige kombinasjoner. Den karakteristiske skarpheten består, men årets samling stiller samtidig en sårere stemme til skue. Nøyaktig femti år etter debuten (dette livet i poesien fortjener et utropstegn!) vender Lundens diktning seg mot avslutningen, mot døden. Samlingen er tilegnet hennes avdøde ektemann, den svenske forfatteren og oversetteren Reidar Ekner (1929–2014); flere av diktene handler om tapet av en livsledsager.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse