Annonse
00:00 - 05. oktober 2018

Setninger som står på spranget ut av seg selv

I Menn i min situasjon virker Per Petterson friere og åpnere enn noen gang. Romanen er et nytt høydepunkt i et forfatterskap som allerede har en sikker plass i vår moderne prosakanon.

Noir: Det er fortsatt en god del hemingwaysk cool i Per Petterson, skriver Erik Bjerck Hagen. Foto: Baard Henriksen / Oktober
Annonse

Per Petterson (f. 1952) tar seg god tid med sine romaner. Mellom 1987 og 2012 utga han åtte, hvorav iallfall de to første og tre siste har gitt ham en sikker plass i en moderne norsk prosakanon, nesten uansett hvor eksklusiv vi gjør den listen. Dette er bøker som blir bedre for hver gjenlesing, det sikreste tegn på varig litterær verdi.

De fleste av romanene omhandler Pettersons alter ego eller litterære bror Arvid Jansen. Stuntmann har Petterson også kalt ham, en stedfortreder som sendes ut i felten for i roman etter roman å oppleve litt mer enn noen faktisk forfatter klarer å gjennomgå. Helt i sentrum står Arvid i de to mesterverkene om hans barndom (Aske i munnen, sand i skoa og Ekkoland) samt i to romaner som beveger seg frem og tilbake i hans voksenliv og i foreldrenes modne år før de begge omkommer i Scandinavian Star-brannen i 1990 (I kjølvannet og Jeg forbanner tidens elv).

Et skrevet liv. Få litterære personer fra denne perioden kommer oss nærmere enn Arvid Jansen, og få romaner gir det samme sjokket av virkelighet, slik at lesere får følelsen av at også de burde kunne skrive sitt liv på denne måten: tilforlatelig, selvfølgelig, helt personlig og egentlig privat, og likevel representativt, med full bevissthet om hvor vanskelig det er å gripe sannheten om en selv og ens tid, om hvor unnvikende alt er, selv om de avgjørende tingene og følelsene skulle være enkle nok.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.