Annonse
00:00 - 05. oktober 2018

Setninger som står på spranget ut av seg selv

I Menn i min situasjon virker Per Petterson friere og åpnere enn noen gang. Romanen er et nytt høydepunkt i et forfatterskap som allerede har en sikker plass i vår moderne prosakanon.

Noir: Det er fortsatt en god del hemingwaysk cool i Per Petterson, skriver Erik Bjerck Hagen. Foto: Baard Henriksen / Oktober
Annonse

Per Petterson (f. 1952) tar seg god tid med sine romaner. Mellom 1987 og 2012 utga han åtte, hvorav iallfall de to første og tre siste har gitt ham en sikker plass i en moderne norsk prosakanon, nesten uansett hvor eksklusiv vi gjør den listen. Dette er bøker som blir bedre for hver gjenlesing, det sikreste tegn på varig litterær verdi.

De fleste av romanene omhandler Pettersons alter ego eller litterære bror Arvid Jansen. Stuntmann har Petterson også kalt ham, en stedfortreder som sendes ut i felten for i roman etter roman å oppleve litt mer enn noen faktisk forfatter klarer å gjennomgå. Helt i sentrum står Arvid i de to mesterverkene om hans barndom (Aske i munnen, sand i skoa og Ekkoland) samt i to romaner som beveger seg frem og tilbake i hans voksenliv og i foreldrenes modne år før de begge omkommer i Scandinavian Star-brannen i 1990 (I kjølvannet og Jeg forbanner tidens elv).

Et skrevet liv. Få litterære personer fra denne perioden kommer oss nærmere enn Arvid Jansen, og få romaner gir det samme sjokket av virkelighet, slik at lesere får følelsen av at også de burde kunne skrive sitt liv på denne måten: tilforlatelig, selvfølgelig, helt personlig og egentlig privat, og likevel representativt, med full bevissthet om hvor vanskelig det er å gripe sannheten om en selv og ens tid, om hvor unnvikende alt er, selv om de avgjørende tingene og følelsene skulle være enkle nok.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.