Annonse
13:46 - 30. oktober 2018

Romerske støvfnugg under evighetens synsvinkel

Filosofkeiseren Marcus Aurelius snakker direkte til deg og meg om tidløse eksistensielle temaer.

Keiser, hærfører og filosof: Marcus Aurelius (her i bronse) regjerte fra 161 til 180. Han regnes som den siste av «de fem gode keiserne». Foto: Gjon Mili / The Life Picture Collection / Getty Images
Annonse

Det var Mrs. Barlows feil. Hadde det ikke vært for henne, ville jeg ikke ha ligget våken i timevis flere netter på rad og lest Marcus Aurelius’ Til meg selv (Meditations på engelsk).

Miranda Barlow, et borgerlig, velutdannet menneske fra London, spiller Purcell på cembalo og siterer filosofiske tekster. Dette hadde ikke vært så oppsiktsvekkende om hun ikke også hadde valgt å slå seg ned like utenfor den notoriske sjørøverhavnen Nassau i Bahamas. Hvorfor vet jeg ikke; jeg har bare kommet til fjerde episode av Black Sails, en piratserie med handling i 1720-tallets Karibia.

Det er i tredje episode at Mrs. Barlow anbefaler den fallerte svartebørshaien Richard Guthrie å lese Marcus Aurelius. Senere bekrefter han at han fikk mye ut av den. Mot slutten av episoden deklamerer hun sitater fra Til meg selv, som boken er blitt hetende, i tråd med keiserens intensjoner om å skrive en dagbok uten tanke på mangfoldiggjøring.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse