Annonse
10:44 - 03. oktober 2018

Nytt fra Armageddon

 Eric Cline skriver om imperiene som kollapset - og ble råstoff for den homeriske diktningen.

Sammenbrudd: Byer ble rasert og eliter massakrert i den sene bronsealderens sivilisasjonskollaps - handelsruter visnet, kunnskap og skriftsystemer ble glemt . Bildet viser Trojas fall, malt av en ukjent kunstner på 1600-tallet. Foto: Heritage Images / Getty Images 
Annonse

I likhet med kunnskapens verden, vokser bøkenes univers eksponensielt: Jo mer du vet, desto mer uvitende er du, og jo flere bøker du har lest, desto flere bøker burde du ha lest. Heldigvis er hverken kunnskap eller det globale biblioteket en innsjø du må drikke til siste dråpe før du kan slå deg til ro, men et hav du navigerer og svømmer i.

Det ene tar det andre, og når du har lest en god bok, blir du oppmerksom på iallfall ti til. Da jeg var ferdig med James Scotts Against the Grain, omtalt i denne spalten tidligere, innså jeg begrensningene ved mine kunnskaper om den sene bronsealderens sivilisasjonskollaps. Men omtrent slik sulten er en velsignelse for den glupske når festmåltidet er innen rekkevidde, er uvitenhet en gave til den nysgjerrige.

Sherlock Holmes blant potteskår. Etter noen raske sonderinger falt valget på oldtidshistorikeren Eric Clines studie av 1177 fvt, året da imperier raknet og høykulturer falmet i det østlige middelhavsområdet. Mange kjenner til den minoiske kulturens gåtefulle endelikt, ikke minst turister til Kreta – jeg har selv en modell av Faistos-skiven på skrivebordet – men få er klar over at assyrernes og hettittenes imperier, Babylonia og den mykenske sivilisasjonen kollapset samtidig, og at det bare var med nød og neppe at den egyptiske staten klarte å holde hodet over vannet. Byer ble rasert og eliter massakrert, handelsruter visnet, kunnskap og skriftsystemer ble glemt (linear A er ennå ikke tydet), og enkle småskalasamfunn erstattet de komplekse imperiene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse