Annonse
00:00 - 26. oktober 2018

Mer typisk enn tøff

Den debattskapende tyskeren Simon Strauss’ debutroman beskriver fortvilelsen ved å leve i en tid uten «arier og ekstase».

Illustrasjon: «Head II». © Per Inge Bjørlo / BONO 2018
Annonse

Tyske Simon Strauss har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet for sin debut Syv netter, et slags programskrift – i romanform – for en ny romantikk og sanselighet. Forfatteren kombinerer frisk punkattityde med gammeldags kulturkritikk og allusjoner til klassisk og romantisk litteratur, særlig Goethe. I det romanen tar til, har fortelleren, en viss S., inngått en pakt med «en nesten fremmed fyr» som vil ha ham til å skrive syv fortellinger over syv netter. Som betaling skal han få tilfredsstilt sine lengsler.

Denne faustiske pakten er altså først og fremst litterær. Mefisto er i Strauss’ tapning ingen djevel, men en redaktør, en inspirator, og de syv fortellingene er i seg selv det som oppfyller lengslene. Det nattlige fantasiarbeidet over det gitte temaet, de syv dødssynder, bringer S. i kontakt med følelsene sine, og lar ham fråtse og begjære, bli grisk, hovmodig, lat, misunnelig og vred på en måte den borgerlige hverdagen ellers ikke tillater.

Produktiv angst. Romanen flagger skrivetemaet fra første setning, og gir det eksistensialistisk resonans: «Jeg skriver dette i angst.» Fortelleren nærmer seg de trauste tretti, ungdommen er over og fast jobb og familieliv venter: «Snart vil dagene og møtene gli forbi uten å endre noe. Øyeblikkene vil være virkningsløse og rystelsene vil dabbe av.»

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse