Annonse
00:00 - 19. oktober 2018

I et annet liv

Brit Bildøen viser at kampen for å få barn, når kroppen ikke vil, har livsødeleggende potensial.

Blant fuglene: Etter dyp ydmykelse ender heltinnen i Brit Bildøens roman i «eksil» på en stasjon for observasjon og ringmerking av fugler. Foto: Kurt Hutton/Getty Images
Annonse

I lange strekk av livet tar vi kroppen vår, og verden som omgir den, nærmest for gitt. Illusjonen av fortrolighet er pragmatisk og nødvendig. Vi tenker at det er vi som bestemmer. At biologiens regler kan bøyes slik også de sosiale reglene kan det. Men slik er det jo ikke. Erkjennelsen kan komme i form av sykdom eller skader eller aldring. Eller uønsket barnløshet.

Vilje og kropp. «For eit drama det er i grunnen, å leve i ein kvinnekropp», sier heltinnen i Brit Bildøens nye roman. Hun har rett, selvfølgelig. Å være et menneske, i en kropp, er et drama.

At det ikke er hun selv som har regien, får kvinnen oppleve i det som er romanens aller sterkeste scene – «den fjerde og siste spontanaborten»:

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse