00:00 - 12. oktober 2018

Amundsens myke side

Som polfarer var Roald Amundsen temmelig hensynsløs, men to småjenter fra det kaldeste nord gjorde ham ømhjertet.

På vei: Roald Amundsen tok med seg de to jentene Camilla og Nita fra Øst-Sibir til Seattle. Derfra gikk veien videre til Amundsens hjem i Norge hvor de gikk på skole og lærte seg «vestlige vaner».  Foto: Ukjent. © Museum of History & Industry

Roald Amundsen var ingen filantrop som Nansen. Han var en sportsmann. Det var ikke drømmen om naturvitenskapelige oppdagelser eller patriotisme på sin unge nasjons vegne som drev ham til stordåd i Antarktis og til et spektakulært mislykket forsøk på la seg drive over Nordpolen. Det var ønsket om å vinne. Skal vi tro Tor Bomann-Larsens fremragende biografi fra 1995, måtte de fleste av hans nærmeste finne seg i å la seg spenne for den polvendte sleden: «Polfareren har et funksjonelt forhold til sine omgivelser – dyr som mennesker[.] Alle er trekk-kraft for ham som skal frem.»

Nesten alt i historien om Roald Amundsen peker i denne retningen. Bare et enkelt kapittel i standardbiografien byr bildet en viss motstand og det handler om oppdagerens usannsynlige periode som fosterbestefar for to småjenter. Det er her Espen Ytreberg, professor i medievitenskap og forfatter av romanen Amundsen (2016), velger å zoome inn i sin nye bok: Hva skjedde egentlig da Amundsen tok to barn om bord på polarskipet Maud i 1921 som lå ved Kapp Serdtse-Kamen i Tsjukotka, helt nordøst i Sovjetunionen? Hvordan opplevde femåringen Nita og tolvåringen Camilla møtet med nordmennene på skipet og senere å bli stilt frem som «eskimoer» for den vestlige offentligheten?

Betinget innlevelse. Som Bomann-Larsen så godt får frem, er Amundsen en unnvikende skikkelse for historikere. Han reiste ofte inkognito og etterlot seg et nokså sparsomt kildemateriale. Ytreberg må altså forholde seg til at det rett og slett er lite å vite om Amundsens forhold til disse to jentene. Men vi vet at han beskrev dem med bestefaderlig ømhet, så ut til å ville dem vel, og at vi har få grunner til å tvile på oppriktigheten i disse følelsene.

Annonse