Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Alt som bor i hendene

Alt besjeles og forvandles i Gunstein Bakkes poetiske studie av hånden.

En verden i evig forvandling: Gunstein Bakkes diktsamling Håndbok. Foto: Christian Elgvin
Annonse

Tittelen antyder et bruksområde, et praktisk siktemål, men Gunstein Bakkes nye diktsamling Håndbok er ikke noe oppslagsverk. Det er heller en bok der hånden utgjør kraftfeltet. Hender er forresten et så yndet motiv i norsk samtidspoesi at tidsskriftet Avsagd hagle i 2003 kunne konstatere at det var et av de hyppigst brukte, sammen med trær og fugler. Hos Bakke blir hånden sammenlignet med et tre! Likevel kjennes diktsamlingen frisk og egen, med et billedsterkt språk hvor undring og forvandling går hånd i hånd.

Trær, språk, kropp. Bakke har et rikt forfatterskap bak seg, og det er spesielt romanene Maud og Aud. Ein roman om trafikk (2011) og Havende (2016) han har gjort seg bemerket med og høstet priser og nominasjoner for. Bøker som i et nyskapende språk gir rom for eksistensielle og fabulerende fortellinger av et helt eget merke. Uvanlig nok er romanene hans vel så fortettede og poetiske som diktsamlingene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse