00:00 - 19. oktober 2018

Alltid i kamp

Karl Ove Knausgård kan like godt slippe storhetslengslene løs. Da er han på sitt beste.

Selvplager: Karl Ove Knausgårds forfatterskap drives av svingningen mellom det selvrefsende og det selvrettferdige – halvt sørlandsk selvplager, halvt selvforelsket rebell. Kanskje er dette en slags forutsetning for å skape god kunst? Her fotografert i Frankfurt i 2017. Arkivfoto: Christian Belgaux

Flere steder i sine dagbøker beskriver Olav H. Hauge en selvtvil så enorm at den truer med å sluke ham fullstendig. Andre dager kan stormannsgalskapen komme over ham, vel så stygg og skremmende. I Hauges tilfelle ble splittelsen sannsynligvis forsterket av sykdommen hans, men denne vekslingen mellom det selvrefsende og det selvrettferdige hører også ellers med til kunstnermyten. Og kanskje er den en slags forutsetning for å skape god kunst? Uten tvilen vil du bli for kjepphøy, uten troen vil du aldri kunne gjennomføre.

Karl Ove Knausgårds forfatterskap drives av den samme pendelsvingningen. Halvt sørlandsk selvplager, halvt selvforelsket rebell – ingenting av det han er eller gjør, er godt nok for ham, skammen er som et kronisk væskende sår. Men mesterverket som skal ryste oss alle lever i drømmene. Knausgård er seg selv lik også i sin nyeste utgivelse, I kyklopenes land, som presenterer essay, artikler og foredrag skrevet de siste ni årene.

Selvsagt skam. «Det selvsagte er litteraturens fiende», står det et sted i det over førti sider lange essayet «Stevnemøte med glemte år», der Knausgård minnes 90-årene slik de fortonet seg i miljøet rundt tidsskriftet Vagant. Som så mange av hans tekster, er dette like mye en poetikk som en lesning. «[D]et bemerkelsesverdige med det selvsagte er at det er i bevegelse, at det opptrer i stadig nye forkledninger,» skriver Knausgård videre. Det er vanskelig ikke å tenke at en av forkledningene har halvlangt, grått hår, kler seg i skinnjakke og gjerne poserer med en sigarett.

Annonse