Annonse
00:00 - 28. september 2018

Voldtektens historie

I Kathrine Nedrejords selvbiografiske roman betegner ordet offer en tilstand, ikke en rolle.

Kathrine Nedrejords tredje roman, «Forvandlinga», handler om en overfallsvoldtekt. Foto: Mimsy Møller / Samfoto /NTB scanpix
Annonse

Overgrepsfremstillinger i film og litteratur vier ofte overgriperen større interesse enn offeret; jeg tenker eksempelvis på filmer som Den frie vilje (2006), på romaner som Bjarte Breiteigs Mine fem år som far (2014). Overgriperen er det store psykologiske mysteriet, mens den som rammes levnes få nyanser: som offer er man enten traumatisert og ødelagt, eller en heltemodig overlevende. Det er som om samfunnets interesse for å forstå det onde er større enn interessen for å fordøye det vonde.

Kathrine Nedrejords tredje roman, Forvandlinga, handler om en overfallsvoldtekt. Her driver hovedpersonens forsøk på å forstå sitt eget traume romanen, som skildrer tiden etter at «K.» er blitt voldtatt på gaten utenfor sin leilighet i Paris.

Før og etter. Nedrejord har i lanseringsintervjuer vært åpen om at romanen er basert på egne erfaringer. Det forstår man også fra fortellingen, der «K.» deler Nedrejords karaktertrekk: Hun er forfatter og dramatiker, hun kommer fra Finnmark og bor i Paris.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.