00:00 - 21. september 2018

Vis meg hva du maler

Anne Marit Muri skriver lett og forståelig om kunstnerlivet, men kunne ha tatt strammere grep om eget språk og utvalg.

Hjemme hos: I boken Kunstnerliv har Anne Marit Muri intervjuet 19 kunstnere, blant dem Ida Lorentzen – her foran sitt eget maleri Nostalgia (Th. Jorunn Sundt)  Bjørn Wad har tatt bilder.

At noe fungerer som artikkel, betyr ikke at det passer i en bok. Dette blir jeg minnet på under lesningen av Anne Marit Muris Kunstnerliv, med intervjuer av nitten norske kunstnere. De fleste kan betraktes som godt etablerte, fremfor alt kommersielt. Dette ligger langt fra undergrunnskunst, noe som understrekes av at boken ble lansert med en utstilling på Galleri Fineart ved Tjuvholmen.

En intervjubok gir mulighet til å sammenligne ulike kunstnerskap, og gå mer i dybden enn i avisenes nyhetsorienterte intervjuer. Det utgis ikke for mange slike bøker i Norge, særlig ikke i dette påkostede formatet. Boken er en murstein med flotte fargegjengivelser, og særegne portretter tatt av fotografen Bjørn Wad. Utvalget består av elleve menn og åtte kvinner, og alle får mye taletid. Likevel lever boken ikke helt opp til forventningene.

Nokpunktet. Best liker jeg sekvensene der kunstnerne, hvorav de fleste jobber med maleri, snakker konkret om arbeidet sitt. Ida Lorentzen (født 1951) er kjent for sine stille interiører, der konturene modelleres frem med følsomt lys. Hun har malt Hamlets slott Kronborg ved Helsingør, og den forlatte Kunst- og håndverks­skolen i Oslo. På Blaafarveværkets Nyfossum henger bildene i rommene hun har malt, som en uvirkelig fordobling.

Annonse