Annonse
00:00 - 07. september 2018

Samfunnskroppen vår

Geir Gulliksen skriver ikke satire med et halvflir om munnen, og han har nese for grufulle pinligheter.

Ståa: Geir Gulliksen gir oss et av de mer oppvakte budene på hvem nordmenn er akkurat nå. Foto: Knut Egil Wang / Moment / Institute
Annonse

Ofte når jeg blar opp i en av Geir Gulliksens romaner, slår det meg at fortellerstemmen har et snev av Trond-Viggo Torgersen i seg. En lett hektisk, men pedagogisk barne-tv-onkel liksom vinker forsiktig fra sidene – inderlig, insisterende og smått irriterende. Slik fortoner også den søkende stemmen og stilen som karakteriserer Gulliksens prosa seg. Og som Trond-Viggo, har Gulliksen gjort ivrige nærstudier av kropper og kjønn i sin litteratur.

Men i årets roman, Se på oss nå, virker avstanden til personene større enn tidligere. De fortellertekniske finurlighetene som var så viktige i Gulliksens foregående utgivelser, der én person gjerne kan forestille og leve seg inn i en annens historie, er forlatt til fordel for en mer tradisjonell oppbygning og en tydeligere satirisk åre. Personene i Se på oss nå er «selvgode, nytelsessyke og ukritiske» mennesker i Norges øvre sjikt. De er politikere, PR-rådgivere og helsebyråkrater, og alle knuger sin ungdoms prinsipper til brystet – de lever på siden av ideene de har om seg selv. Femtiåringen Hans, romanens hovedperson, er for eksempel ansatt i et kommunikasjonsbyrå, men tenker på seg selv som «en slags anarkist»! Som romanomslaget viser, møter leseren et knippe mennesker i fritt fall, akkurat idet de går på hodet i revnen mellom liv og lære.

Frihetsformer. Se på oss nå står i forlengelsen av idéromanen Tjuendedagen (2009), hvor Gulliksen skildret hvordan enkeltmenneskers kropp og sinn kan avspeile samfunnssystemet. I fortellingen om et trekantforhold griper nyliberalismens instrumentelle språk og omstruktureringer (såkalt new public management) direkte inn i personenes selvbevissthet, og selv – eller særlig – seksuallivet suges opp i et målstyrt frigjøringsjag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.