Annonse
00:00 - 07. september 2018

Samfunnskroppen vår

Geir Gulliksen skriver ikke satire med et halvflir om munnen, og han har nese for grufulle pinligheter.

Ståa: Geir Gulliksen gir oss et av de mer oppvakte budene på hvem nordmenn er akkurat nå. Foto: Knut Egil Wang / Moment / Institute
Annonse

Ofte når jeg blar opp i en av Geir Gulliksens romaner, slår det meg at fortellerstemmen har et snev av Trond-Viggo Torgersen i seg. En lett hektisk, men pedagogisk barne-tv-onkel liksom vinker forsiktig fra sidene – inderlig, insisterende og smått irriterende. Slik fortoner også den søkende stemmen og stilen som karakteriserer Gulliksens prosa seg. Og som Trond-Viggo, har Gulliksen gjort ivrige nærstudier av kropper og kjønn i sin litteratur.

Men i årets roman, Se på oss nå, virker avstanden til personene større enn tidligere. De fortellertekniske finurlighetene som var så viktige i Gulliksens foregående utgivelser, der én person gjerne kan forestille og leve seg inn i en annens historie, er forlatt til fordel for en mer tradisjonell oppbygning og en tydeligere satirisk åre. Personene i Se på oss nå er «selvgode, nytelsessyke og ukritiske» mennesker i Norges øvre sjikt. De er politikere, PR-rådgivere og helsebyråkrater, og alle knuger sin ungdoms prinsipper til brystet – de lever på siden av ideene de har om seg selv. Femtiåringen Hans, romanens hovedperson, er for eksempel ansatt i et kommunikasjonsbyrå, men tenker på seg selv som «en slags anarkist»! Som romanomslaget viser, møter leseren et knippe mennesker i fritt fall, akkurat idet de går på hodet i revnen mellom liv og lære.

Frihetsformer. Se på oss nå står i forlengelsen av idéromanen Tjuendedagen (2009), hvor Gulliksen skildret hvordan enkeltmenneskers kropp og sinn kan avspeile samfunnssystemet. I fortellingen om et trekantforhold griper nyliberalismens instrumentelle språk og omstruktureringer (såkalt new public management) direkte inn i personenes selvbevissthet, og selv – eller særlig – seksuallivet suges opp i et målstyrt frigjøringsjag.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse