00:00 - 21. september 2018

Mor blir grusom

Monica Isakstuens nye roman er en pageturner om ubehaget i familien.

Med fryd: Monica Isakstuens roman gir følelsen av at den er skrevet i sanntid, fra innsiden av et irreversibelt forløp, et ras – som leseren følger med en slags skrekkblandet fryd. Foto: Tommy Ellingsen / Pelikanen

I en artikkel i Klassekampen i sommer ble Monica Isakstuens nye roman Rase nevnt som del av en ny trend av såkalte «barselromaner». Dagbladets litteraturanmelder Endre Ruset tok saken videre, og under tittelen «En tsunami av brystmelk treffer bokmarkedet denne høsten» beklaget han seg over at alle plutselig skriver om det samme i den nye «navlestrengbeskuende» litteraturen.

Ingen bok fortjener å reduseres til et uttrykk for en trend, men jeg spør meg likevel hvorfor det kjennes så nytt når Isakstuen nå tar i bruk førstepersonsperspektivet for å skildre en mor som blir rasende på sine barn, fordi de spiser seg inn i hennes kropp, søvn, tid, konsentrasjon og konstant setter seg imot hennes vilje. Én sak er at pappapermisjonene har gjort bleieskift, søvnmangel, lekeparks-fatigue og så videre til litterær tematikk, men mødre har vel alltid hatt førstehåndserfaring med å måtte avta, mens barna vokser – så hvorfor har ikke dette stoffet i større grad vært gjenstand for litterære undersøkelser? En del av svaret er sikkert sosiologisk: Skrivende kvinner i dag har ofte et par decennier med selvrealisering bak seg før de blir mødre. Samtidig har de en hel oppsjø av mammalitteratur å forholde seg til, som enten den er oppbyggelig (det finnes løsninger for alle situasjoner!) eller bekjennende (jeg er også en dårlig mor iblant) har ett eneste siktemål: å dempe uro.

Annonse