Annonse
10:32 - 22. september 2018

Mener metoo forandrer lesningen

Skal man undervise i forfattere som har metoo-anklager mot seg?

Utfordringer: – Noen ganger blir debatten for endimensjonal. Sensur mot ikke-sensur, sier Marlon James (t.h.) Forfatterne Eduardo Halfon og Marlon James, som begge har undervist i litteratur, diskuterer hvordan man skal forholde seg til forfattere som har fått metoo-anklager mot seg. Foto: Ulf Andersen / David Levenson/Getty Images
Annonse

– Noen kan klage, og du kan miste jobben, fordi du får dem til å lese «en seksualforbryter», sa forfatteren Eduardo Halfon fra scenen på Litteraturhuset i Oslo forrige lørdag.

– Denne lange listen med metoo-forfattere – som blir lenger – er veldig vanskelig, fortsatte Halfon, som er født i Guatemala, bosatt i USA, og aktuell med novellesamlingene Sorg og Den polske bokseren, som han var i Norge for å lansere.

Ved siden av satt jamaikanske Marlon James, som vant Man Booker-prisen i 2015, en av de mest prestisjetunge i Storbritannia, for romanen En kort historie om sju drap, som han var i Norge for å lansere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.