Annonse
00:00 - 28. september 2018

Med lobby som hobby

Blir påvirkningsbransjen stueren bare vi fyller den med tidligere SV-ere?

En aktør i den kommersielle skolesektoren setter seg ned for å diskutere friskoleloven. Han synes regjeringen bør gjøre lovverket tydeligere med politisk rådgiver Hannah Atic. Arkivfoto: Herman Dreyer
Annonse

Tre sentrale SV-ere i 40-årsalderen har førtidspensjonert seg fra politikken. De er blitt henholdsvis fagsjef for samfunnskontakt i Den Norske Turistforening (Katrine Gramnæs), generalsekretær i stiftelsen WWF, Verdens naturfond (Bård Vegar Solhjell) og doktorgradsforsker ved Westerdals institutt for kommunikasjon og design (Ketil Raknes). Med sine nyervervede utenfrablikk på partipolitikken har de skrevet bøker som skal hjelpe oss – leserne – å påvirke, å bli lobbyister.

Tidene forandrer seg. Disse overgangene fra politikken til påvirkningsbransjen er skjedd uten at øyenbrynshevninger har latt seg observere, mens det i 2009 utløste ramaskrik at arbeiderpartipolitikeren Bjarne Håkon Hanssen gikk fra statsrådskontoret til kommunikasjonsbyrået First House. Heller ikke at de tre gir ut håndbøker i lobbyisme har ført til sukk og hoderisting fra politiske museumsvoktere.

Lobbyvirksomhet forutsetter tilgang til den politiske makten. Det hadde ikke de politiske miljøene som SV i sin tid sprang ut av, derfor foregikk mobiliseringen gjennom møter, demonstrasjoner, fakkeltog, veggaviser og løpesedler ved å skape medier og fellesskap. Den slags grasrotaktivisme er nå overtatt av den populistiske høyresiden, og ikke uten en viss suksess, som de fleste har lagt merke til.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse