00:00 - 21. september 2018

Man trenger ikke heve pekefingeren for å lese Lolita kritisk, skriver Ane Farsethås.

Det er ikke moralistisk å spørre hva Lolita gjør med vårt syn på overgrep, skriver Ane Farsethås.

Illustrasjon: Katinka Hustad

Der det finnes en debatt om litteratur og moral, er Vladimir Nabokovs roman Lolita sjelden langt unna. Denne uken blusset diskusjonen om romanklassikeren om professoren som kidnapper sin tolv år gamle stedatter og tar henne med på en overgreps-roadtrip gjennom Amerika, opp igjen. Foranledningen var at Hanne Skogvang, ny redaktør av det feministiske tidsskriftet Fett, i en kronikk i Klassekampen tok til orde for å ikke lese Lolita.

Det var ikke bare «medienes» skyld at utspillet er blitt tolket som en form for scenenekt (no-platforming) overfor litterære klassikere. Det hadde Skogvang selv sørget for ved å si at Lolita kan leses «som en analogi til en pågående diskusjon om rasisme», og om «hvite rasister» som krever «forståelse og å bli hørt i sin sak». 

Dermed ga det nesten seg selv at ordskiftet ville bli ført i et spor vi kjenner fra andre kulturkrigsdebatter, der sensitive snowflakes som må beskyttes fra alt som er trist og vanskelig, stilles opp mot forsvarere av den frisinnede, åpne, diskusjon det frie ord og den utfordrende og overskridende tanken, slik Knut Faldbakken også rammer inn debatten i sitt svar til Skogvang i Klassekampen 15. september.

Les intervju med Hanne Linn Skogvang her.

I utgangspunktet virker det lett å avfeie Skogvangs utspill som i overkant naivt. Å si at man ikke gidder å lese en bok fordi man tror det som står der går mot egne verdier, er helt greit over kafébordet, men det holder ikke som argument i en offentlig debatt. Det er også lett å stille standardspørsmålet «Men skjønner hun ikke at det er en roman?» og advare mot å heve moralske pekefingre mot fiktive skikkelser.

Annonse