00:00 - 14. september 2018

Lengselen etter et stjerneskudd

Begeistringen for meksikanske Valeria Luisellis debutroman er vanskelig å forstå. Særlig når vi møter den i norsk oversettelse.

Oppbrutte historier: Valeria Luisellis teft for den oppbrutte historien kommer bedre til syne i essayform enn i debutromanen. Arkivfoto: Lærke Posselt

Da den meksikanske forfatteren Valeria Luiselli, som nylig var på Norges-besøk, flyttet til USA, tok hun jobb som tolk for barn som møtte rettsvesenet etter å ha blitt plukket opp av grensevakter og politi langs landets sydlige grense. Essayboken hun skrev om denne erfaringen har tittelen Tell Me How It Ends

I en forbløffende nøktern form tar hun for seg spørsmål om identitet, tilhørighet og hukommelse, og teksten kretser rundt de førti spørsmålene hun var satt til å stille de migrerende barna. Dette engasjerte langessayet har, sammen med et knippe svært kritikerroste romaner, gjort henne til et såkalt stjerneskudd fra Mellom-Amerika.

Fragmentarisk. Debutromanen hennes, De vektløse, kom på spansk i 2012, og ironiserer friskt over nettopp nordamerikanernes hunger etter skjulte talenter fra kontinentets sydligere breddegrader. I en fragmentarisk fortelling møter vi en ung kvinne som jobber i forlag og leter etter the next big thing etter Roberto Bolaño. 

Annonse