Annonse
00:00 - 21. september 2018

«Jeg tror jeg ga studentene sjokk»

Hun ville undervise i Lolita. Studentene protesterte. – Det var en total frakobling mellom min måte å lese på og deres, sier Anne E. Dwyer, førsteamanuensis i litteratur. 

Anne E. Dwyer elsker romanen Lolita, men mener at myten om Lolita har fått en «grusom» virkning i kulturen, og dreier seg om forføring og seksualisering av mindreårige jenter. Her ser vi Dominique Swain spille Lolita i Adrian Lynes filmatisering fra 1997. Foto: Ronald Siemoneit / Sygma / Getty Images
Annonse

Tidligere i år holdt Anne E. Dwyer en forelesning ved Pomona College i California om Vladimir Nabokovs roman Lolita. Hun har undervist i den siden 2008. I år ble hun «rystet» av studentenes reaksjon. De protesterte. Voldsomt. Hvordan kunne hun undervise i en bok som vekker traumer og fremmer rape culture – normaliserer voldtekt?

Lolita ble utgitt i 1955. Hovedpersonen, Humbert Humbert, er besatt av det han kaller smånymfer, jenter mellom ni og fjorten år som kan oppfylle de seksuelle fantasiene hans. «Den lille dødbringende demonen blant alle de sunne barna», jenter som kan gi ham «glimt av en uendelig større salighet». I romanen gifter Humbert seg med moren til tolvårige Dolores Haze, jenta han kaller Lolita. Han forgriper seg på henne. Alt skildres i Nabokovs kunstferdige språk.

Dwyer «trigget» studentene ved å lese høyt fra den «sannsynligvis mest pornografiske scenen i hele boken», skriver hun i en e-post til Morgenbladet.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse