Annonse
00:00 - 07. september 2018

Hele folket i arbeid

At den fremsynte Ole Colbjørnsen forlot Sovjetunionen og flyttet hjem til Norge i 1932, var et lykketreff for landet.

Med Einstein: Ifølge Helge Røed underviste Ole Colbjørnsen i relativitetsteorien. Han fikk sågar Einstein til Norge. Her er de på piknik. Fra venstre ser vi Heinrich Goldschmidt, Albert Einstein, Ole Colbjørnsen, Jørgen Vogt og Ilse Einstein.  Foto: Halvor Rosendahl, Universitetshistorisk fotobase. (Fra boken)
Annonse

Da jeg forleden fortalte en bekjent med hovedfag i historie at jeg skulle anmelde en bok om Ole Colbjørnsen, svarte han til min forbauselse at navnet ikke sa ham noe. Jeg ville ikke vært overrasket over en slik uvitenhet fra en hvilken som helst alminnelig norsk borger, men historieinteresserte bør selvsagt ha merket seg Arbeiderpartiets viktigste politiske ideolog og strateg på 1930-tallet.

Mellom stortingsvalgene i 1930 og 1933 gjennomgikk Arbeiderpartiet et avgjørende hamskifte fra revolusjonært til reformistisk og demokratisk parti. Man sa farvel til autoritær sosialistisk tankegang, regjeringsmakten skulle vinnes gjennom stortingsvalg og sosialismen gjennomføres med oppslutning fra folkeflertallet. Biograf Helge Røed skriver at partiets reelle leder, Martin Tranmæl, ikke var noen sterk og selvstendig politisk teoretiker, men at han var dyktig til å trekke til seg kunnskapsrike personer som kunne bistå ham. Den intellektuelle, selvlærte økonomen Ole Colbjørnsen kom inn på et meget gunstig tidspunkt, og spilte en helt avgjørende rolle i partiets ideologiske snuoperasjon.

Ideologisk tomrom. At partiets gamle sjefideolog, historieprofessor Edvard Bull, døde i 1932 nevnes i boken, men Røed får ikke i tilstrekkelig grad frem at Bulls død etterlot et ideologisk tomrom, som Colbjørnsen kunne gå inn i. Det er vanskelig å se for seg at denne omleggingen i reformistisk lei ville ha gått like raskt og smertefritt hvis Bull ikke var blitt borte. Dette er et poeng hos Rune Slagstad, som fremhever Ole Colbjørnsen i De nasjonale strateger (1998). Merkelig nok er ikke boken med i Røeds litteraturliste.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse