Annonse
00:00 - 14. september 2018

Drama med Lotte

Lærerinnens sang er definitivt blant Vigdis Hjorths svakere romaner, skjønt grunnideen er mer enn god nok.

Allsidighet: Denne gangen har ikke Vigdis Hjorth klart å forene de ulike stilnivåene hennes prosa ofte vellykket utprøver.
Annonse

Vigdis Hjorths lettleste og energiske romaner er som regel mer mellomlitterære enn høylitterære: En kvinne utsettes for et krysspress av krav fra kjærlighetsliv og politisk liv og havner i eksistensiell krise. Kjærligheten og politikken kan vekselvis være hovedproblem og spire til løsning. Romanene har en dagsaktuell kontekst – de sier likesom noe om livet slik det leves i Norge akkurat nå – og de har et presist språk som er drivende uten å gnistre og et tema som engasjerer uten å virke dypt eller merkverdig. Et norsk hus, Leve posthornet!, til og med de mest konvensjonelle sidene av Arv og miljø – det er bøker som er underholdende nyttelitteratur i øyeblikket; deretter forsvinner de litt i mengden.

I sine svakere romaner kan Hjorth til og med bli en populærutgave av Dag Solstad: Vi ser i hennes hovedpersoner den samme ensomme, halvt paranoide tankevirksomhet, og den samme fornemmelsen av å kunne miste kontakten med både samfunnet og selvet, men ikke samme vilje til å tenke situasjoner og personer helt ut. I stedet faller Hjorth for ofte tilbake til alminnelige realistiske løsninger presentert i en for alminnelig realistisk prosa.

Liv og lære. Lærerinnens sang er definitivt blant Hjorths svakere romaner, skjønt grunnideen er mer enn god nok: Lotte Bøk er ansatt ved Kunsthøgskolen, der hun er en kjent foreleser i dramatikk, spesielt yndlingsforfatteren Bertolt Brecht. Hun bringes imidlertid raskt ut av fatning og balanse da en av skolens elever vil lage en film om henne som skal handle om de mulig «sterke sammenhenge[ne] mellom liv og undervisning».

Annonse