Annonse
00:00 - 14. september 2018

Bevegelsestrang

Janne-Camilla Lyster har skrevet en slitesterk fortelling om forsvinninger.

Klart: Janne-Camilla Lyster skriver i et klart, tenkende og kroppsnært språk. Foto: Tale Hendnes / Tiden Norsk forlag
Annonse

Janne-Camilla Lysters virke som danser har formet hennes inngang til å skrive. I flere av diktsamlingene sine har hun utforsket mulighetene for å bringe fysisk og språklig utfoldelse nærmere hverandre, med det resultatet at enkelte av dem, for eksempel Vi forlot den stille skogen (2013), også er blitt oppført som forestillinger. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at hovedpersonen i hennes første roman og syvende bok, Mørke dyr, er danser. Sjangerskiftet markerer i dette tilfellet likevel et skritt bort fra eksperimentviljen, og mot en mer forutsigbar form.

Nærværende fravær. Romanen åpner med en forsvinning. Tre venner på interrail er ut av det blå blitt til to, og etter en stunds urolig leting må hovedpersonen og kameraten Viktor se seg nødt til å vende hjem uten venninnen Karin. Det viser seg raskt at saken ikke vil bli løst, til det er sporene for få. Hendelsen fungerer som et springbrett og en klangbunn for den videre historien: Sorgen sår en definitiv avstand mellom de to gjenværende vennene, og jeg-fortelleren innleder en rastløs tilværelse med arbeidsopphold i ulike europeiske land.

Samtidig som vi følger romanens nåtidige plan kronologisk, presenteres vi innimellom for hovedpersonens tilbakeblikk på barndommen og ungdommen. Gjennom disse opptegnes blant annet vennskapet mellom jeg-fortelleren og Karin, som på typisk vis består av både beundring, konkurranse, misunnelse og tett samhørighet. Karin blir et uoppklart fravær i hovedpersonens (under)bevissthet, som nettopp derfor fortsetter å virke i livet til fortelleren som en dulgt kraft.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse