Annonse
00:00 - 31. august 2018

– Vår tids James Joyce

Da Marlon James’ historiske roman fra Jamaica skulle utgis på norsk, måtte det til tolv forskjellige oversettere og slang fra åttitallets Østkant-Oslo for å løse oppgaven.

Marlon Marley: Jeg skjøt sheriffen (men jeg skjøt ikke the deputy). Mange vanskeligheter dukket opp når Marlon James' roman om attentatet mot Bob Marley skulle oversettes til norsk av tolv forskjellige oversettere. Foto av Marlon James (til venstre), Jeffrey Skemp / Mime Forlag. Foto av Bob Marley: Ebet Roberts / Redferns .
Annonse

I 1976 dukket plutselig syv væpnede gangstere opp i huset til Bob Marley i Jamaicas hovedstad Kingston. Skuddene føk rundt i rommet, men sangeren overlevde, mirakuløst nok. Det samme gjorde familien og bandet, som øvde i Marleys hjem.

Men hvem sto bak attentatet? Hva var koblingen til politikken på Jamaica, der statsminister Michael Manley hadde tatt partiet PNP i sosialdemokratisk retning – til CIA og USAs store ergrelse? Og til fredskonserten som Marley – som med sanger som «No Woman, No Cry» og «War» var i ferd med å bli en internasjonal superstjerne – holdt i Kingston tre dager etter attentatet, der han viste frem skuddsårene fra scenen?

Dette er bakteppet for Marlon James’ roman A Brief History of Seven Killings, som nå utgis på norsk med tittelen En kort historie om sju drap. Romanen fortelles vekselvis gjennom tolv jeg-personer, og kapitlene har navn etter hvem som forteller: Papa-Lo, Bam-Bam, Alex Pierce, Barry DiFlorio og så videre. Her i Norge har Mime forlag gitt de tolv stemmene hver sin oversetter som i de fleste tilfellene er etablerte forfattere: Gro Dahle og Cornelius Jakhelln er gangsterkumpanene Bam-Bam og Weeper. Torgrim Eggen, Birger Emanuelsen, Lars Ramslie, Simon Stranger og Nina Lykke har fått hver sin karakter. Det er ikke helt lett å øyne logikken bak utvalget.

Annonse