Annonse
00:00 - 31. august 2018

Sterkere enn portvin

Lars Ramslie har minimal kjennskap til jamaikansk kultur, men lager en dugelig Jerk Chicken, og moren hans var kjæreste med han som var privatsjåfør for Bob Marley under Horten-festivalen i 1978.

En av tolv Marlon James-oversettere: Lars Ramslie nølte ikke med å takke ja til å oversette karakteren Papa-Lo til norsk, men det kom øyeblikk da han angret. Arkivfoto: Siv Dolmen
Annonse

Forfatter og Marlon James-oversetter Lars Ramslie befinner seg for tiden på Gran Canaria, og ønsket å svare via e-post om oversettelsen og romanfiguren Papa-Lo.

– Den som leser denne jamaikanske engelsken, vil umiddelbart tenke: Dette er «svart engelsk». Vurderte du å bruke en form for norsk som ikke er «hvit»? For å skape en tilsvarende umiddelbar gjenkjennelse hos leseren?

– Nei. Men jeg forsøkte å utvise respekt: Det er både en vond, sterk og sjokkerende lesning som nok mest fortjener at den fungerer på norsk. Og den som åpner boka, vil raskt oppdage at det ikke er typiske norske forhold som utspiller seg, dét skal være umiddelbart nok. Så langt jeg vet driver ikke de ulike partiene og finansierer bander for å hamle opp med politiske motstandere under kommunevalgene her hjemme, mens CIA leverer kasser på kasser med våpen nede på Vippetangen for å kaste bensin på bålet. Og om oversettelsen fungerer, godt nok til at leseren kan sitte igjen med en liten erkjennelse av hvordan det er å leve under rasismen og forholdene disse menneskene lever under, er jeg fornøyd uansett om stemmen er blitt litt bleikere på veien over Atlanteren.
 

Annonse