00:00 - 24. august 2018

Skandalen durer videre i Svenska Akademien, og nå kan det spøke for Nobelprisen i 2019, skriver Olaf Haagensen.

Skandalen durer videre i Svenska Akademien, og nå kan det spøke for Nobelprisen i 2019, skriver Olaf Haagensen.

Etter tre relativt rolige måneder, fikk man denne uken to påminnelser om at krisen i Svenska Akademien på ingen måte er løst. Da støvet la seg før sommeren hadde lederen Sara Danius og fem andre akademimedlemmer trukket seg, årets nobelpris var utsatt til neste år, og det som var igjen av Akademien manglet formell beslutningsmakt. Anklager fra 18 kvinner om seksuelle overgrep og trakassering rettet mot ektemannen til et av Akademiens medlemmer, hadde utløst en kjedereaksjon som i løpet av noen uker førte til en spektakulær offentlig kollaps av den tidligere så ærverdige kulturinstitusjonen.

Den første påminnelsen kom med det populære radioprogrammet «Sommar i P1», der spesielt utvalgte verter får frie tøyler til å snakke om det de selv måtte ønske. 18. august var Sara Danius sommervert, og hun brukte anledningen til å gi sin versjon av begivenhetene.

Mye ny informasjon kom det ikke frem i programmet, Danius brøt neppe taushetsplikten Akademiens medlemmer er pålagt. Men hun ga mer farge til det vi allerede vet, og hun antydet at den fulle sannheten er både mer pikant og grovere enn det som til nå har kommet frem. Hun sa blant annet at hun hadde måtte lære seg noen nye ord da skandalen var et faktum, deriblant «golden shower» og «honey trap» (slå dem opp selv).

Annonse