Annonse
00:00 - 24. august 2018

Oslo Saabyemuseum

Lars Saabye Christensens nye Oslo-trilogi er som en forlatt bygårdsleilighet hvor tiden har stått stille siden 50-tallet.

Fortid: I det andre bindet av den planlagte romantrilogien Byens spor, som sirkler omkring bygårdsleiligheten til den lille familien Kristoffersen, har vi kommet halvveis ut på 50-tallet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Annonse

Å lese Lars Saabye Christensens nye, bejublede romanserie fra 1940- og 50-tallets Fagerborg er en underlig og litterært sett nesten eksotisk opplevelse. Jo da, vi er i et av den norske samtidslitteraturens mest distinkte bylandskaper, takket være Saabyes egne, folkekjære fortellinger derfra. Det er selvfølgelig ikke stedet som er eksotisk, nei – det er hvordan Saabye forteller om det som er så grunnleggende utidsmessig at det vekker forundring.

Når den litterære dietten anno 2018 ellers består av Karl Ove Knausgård og Vigdis Hjorth, Rachel Cusk og Jenny Erpenbeck, må jeg liksom gni meg litt i øynene når for eksempel leggetid for et ektepar beskrives slik: «Når de har lagt seg og slukket lyset, gjør dr. Lund tilnærmelser. Det kommer brått på og er fort overstått.»

Ingen slipper unna. Vi er altså på Fagerborg i årene etter krigen. I dette andre bindet av den planlagte romantrilogien som sirkler omkring bygårdsleiligheten til den lille familien Kristoffersen, har vi kommet halvveis ut på 50-tallet. Fire er blitt til tre etter at pappa Ewald er død av kreft. Sønnen Jespers pianotalent viser seg stadig mer lysende. Mor Maj tar jobb i reklamebyrået som tidligere var Ewalds arbeidsplass, og fra sekretærpulten hennes bobler det ideer som begeistrer helt inn på direktørens kontor. Arbeidet i den lokale Røde Kors-avdelingen refereres også i hvert kapittel av dette bindet, men referenten må nok være skiftet ut, for rapportene er langt mindre omfattende enn i tidligere år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.