Annonse
00:00 - 24. august 2018

Ondskapens overlegne karisma

Simon Stranger tar sats i en oppsiktsvekkende familiehistorie fra andre verdenskrig. Resultatet er mer verdifullt som historiefremstilling enn som roman.

«Bandeklosteret»: Rinnanbandens hovedkvarter fra 1943 til 1945 – og hjemmet til Simon Strangers jødiske svigerforeldre etter krigen. Foto: Per Renbjør / Levanger fotomuesum
Annonse

Leksikon om lys og mørke tar utgangspunkt i en bisarr omstendighet i historien til Simon Strangers jødiske svigerforeldre: Da familien returnerte til Trondheim etter andre verdenskrig, flyttet den inn i Jonsvannsvegen 46 – bedre kjent som «Bandeklosteret», Rinnanbandens hovedkvarter fra 1943 til 1945. 

Her torturerte og drepte Henry Oliver Rinnan og hans medhjelpere i «Sonderabteilung Lola» mange mennesker under krigen, og her ser altså det jødiske ekteparet Ellen og Gerson Komissar for seg at de skal kunne leve et lykkelig familieliv i etterkrigsårene.

Litterær snublestein. På bakgrunn av denne omstendigheten setter Stranger seg fore å sy sammen historiene om Rinnan og Komissar-familien. Det sentrale bindeleddet er Hirsch Komissar, Gersons far, som ble arrestert av tyskerne i 1942 og henrettet noen måneder senere. Han var ett av ti tilfeldige «sonofre» etter at Gestapo – ved Rinnans hjelp – hadde rullet opp et omfattende nettverk av motstandsfolk i Nordland (Majavatntragedien). 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.