Annonse
00:00 - 03. august 2018

Nok en islamkritiker fremstår som et offer for kneblingsforsøk fra den liberale eliten, skriver Olaf Haagensen.

Nok en islamkritiker fremstår som offer for kneblingsforsøk, skriver Olaf Haagensen.

Thilo Sarrazin er ute med sin andre bok. Foto: Florian Gaertner / Getty Images
Annonse

«Fiendtlig overtagelse: Hvordan islam hindrer fremskritt og truer samfunnet» – det er tittelen på boken som ligger an til å bli en skandalesuksess når bokhøsten begynner i Tyskland. Boken er skrevet av Thilo Sarrazin og utkommer først i slutten av august, men har allerede nådd en rettssal i München.

Frem til 2010 var ikke Sarrazin et navn den jevne tysker kjente til. Som økonom og medlem av Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) hadde hans bratte byråkratikarriere – den gjorde ham til finansrådmann i Berlin og ga ham en plass i styret til den tyske sentralbanken – foregått gjennom statsapparatet, ikke offentligheten.

Og så utga Sarrazin boken Deutschland schafft sich ab («Tyskland avvikler seg selv»), der han blant annet hevdet at ikke-vestlige innvandrere og deres høye fødselsrater var i ferd med å ødelegge den tyske sosialstaten. Boken solgte i mer enn 1,5 millioner eksemplarer, utløste en lang og opphetet debatt, og har i ettertid blitt utpekt som en døråpner for høyrepopulistisk og høyreekstremt tankegods til den brede tyske offentligheten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse