Annonse
00:00 - 03. august 2018

Konvensjonell fødselsroman

I Du er ny skildrer Mikkel Bugge hvordan morskap endrer en ung kvinnes retning i livet. 

Fødselslitteratur: Bugge virker mest opptatt av å klare å skildre et hode og en kropp i omveltning, og klarer ikke helt å rokke ved de etablerte forestillingene om det å bli mor.
Annonse

«We know more about the air we breathe, the seas we travel, than about the nature and meaning of motherhood», skrev Adrienne Rich i innledningen til Of Woman Born: Motherhood as Experience and Institution (1976). Er sitatet fortsatt gyldig? Man skulle tro at interessen for erfaringer som former alle mennesker på jorden hadde økt de siste førti årene. Men mange abonnerer fortsatt på ideen om at mannens livsverden er den eneste allmenngyldige. I et essay i Klassekampens bokmagasin 24. februar i år etterlyste Silje Bekeng-Flemmen flere barselromaner i den norske samtidslitteraturen, og påpekte at de få skildringene av babyliv som fantes, ofte handlet om fødselsdepresjon.

Flere enn Bekeng-Flemmen har nok kjent på et sug etter slike skildringer, for denne høsten utkommer det flere fødselsromaner. Den første i rekken er Mikkel Bugges Du er ny, der en ung og usikker nyutdannet frisør er blitt uplanlagt gravid.

Nytt alvor. Med debuten Yttersider (2007), romanen Gå under jorda (2010) og den Bragepris-nominerte novellesamlingen Tauet (2014), har Bugge etablert seg som en av landets mer fantasirike yngre prosaister. Det er faktisk ikke første gang han skriver om babyer – den første novellen i Yttersider er fortalt av et spedbarn invadert av et livstruende virus!

Annonse