Annonse
00:00 - 17. august 2018

Jenter som ingen kan målbinde

Mona Høvrings munnrappe heltinner er utstyrt med like deler toskeskap og kløkt.

Åpenhet: Mona Høvrings romaner lar seg lettere sammenligne med utkanten av den europeiske kanon fra det siste århundret, enn med norsk litteratur fra samme periode. Foto: Agnete Brun / Oktober forlag
Annonse

Om Mona Høvrings forfatterskap skulle opptre i dyreham, tviler jeg ikke på at katten ville være den mest passende skikkelsen. Så egenrådig, stolt og samtidig frambydende litteratur kan lett lignes med et kjæledyr som stryker seg langs bena dine, før det grasiøst og umerkelig svinger av på sin egen vei. «Katter er så fryktlause,» står det et sted i årets roman, Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født. Allerede den voldsomme tittelen vitner om en forfatter som i hvert fall ikke mangler mot.

Høvrings særpreg skyldes både valg av form og av forgjengere. Hennes romaner lar seg lettere sammenligne med utkanten av den europeiske kanon fra det siste århundret, enn med norsk litteratur fra samme periode. Også det adjektivrike radikale bokmålet som har kjennetegnet forfatterskapet siden Ensomme badedager og andre dikt (2000), bidrar til Høvrings egenart.

Vital og vidløftig. Høvring har alltid vært åpen om sine litterære forbilder. Diktene kan gjerne være direkte basert på gjenkjennelige forelegg, fra Bibelen, eventyrene, mytologi og nyere litteratur. I romanene finnes oppgitte, så vel som skjulte sitater i teksten, og i tone og form minner Høvring ikke så rent lite om forfattere som Fleur Jaeggy, franske Colette og dessuten hennes norske navnesøster, som Høvring snekret sin hommage til i romanen Camillas lange netter (2013). Også Jaeggy skriver, særlig i den spill levende romanen Tuktens lykkelige år (1989), om ungpiker med bråvoksen Weltschmerz og munnrappe frekkheter ytterst på tungespissen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.