00:00 - 31. august 2018

Jenta i gjøkeredet

Å være ung er faktisk for jævlig, noe Maria Kjos Fonn beskriver med stor litterær kraft.

Fortelleren i Maria Kjos Fonns bok vokser opp med en rusmisbruker til mor, og med en lang rekke stefedre. Når hun er tolv, misbruker en av morens kjærester henne. Foto: Tine Poppe / Aschehoug

For to år siden trykket Stavanger Aftenblad reportasjen «Glassjenta», som fortalte om en 17 år gammel jentes historie med barnevernet. I løpet av to år ble det brukt tvang mot henne hele 87 ganger, hun ble tiltalt for 26 straffbare forhold og begikk selvmordsforsøk 40 ganger. Artikkelen fikk flere journalistpriser, og har fått konsekvenser for barnevernets arbeid.

Selv om Maria Kjos Fonn ikke kritiserer barnevernet direkte, forteller hennes første roman, Kinderwhore, om lignende erfaringer. Fortelleren Charlotte vokser opp med en rusmisbruker til mor, og med en lang rekke stefedre. Når hun er tolv, misbruker en av morens kjærester henne. De uutholdelige nettene varer et år, og slynger ungjenta inn i et sluk av rus og raseri: «Livet mitt slo sprekker, akkurat som skjedeveggene».

Følsom fortellerglede. Som man forstår, er Kinderwhore en såkalt sterk historie. Anmelderen i VG sammenlignet boken med ungdomsklassikeren Å være ung er for jævlig (1980), og deler av Kjos Fonns fortelling grenser til en lignende oppvisning i pirrende grufullheter. Tyske Christiane F.s biografi brakte skitten, rå virkelighet til en hel ungdomsgenerasjon, og led samtidig under patos og sensasjon.

Annonse