00:00 - 10. august 2018

Ja visst gjør det vondt når knopper brister

Kjersti Annesdatter Skomsvold er i stand til de virkelig verdensutvidende beskrivelsene. Det legger listen høyt for helheten.

Allmenngyldig: Kjersti Annesdatter Skomsvold skriver kompromissløst om livets store overskridelser. Foto: Agnete Brun / Oktober Forlag

Hvor skjøre er egentlig barna mine, grubler jeg mens jeg leser Kjersti Annesdatter Skomsvolds nye roman. Så ofte tenker jeg jo – med glede – at de lever uavhengig av meg. At de så åpenbart handler etter en vilje som ikke er min. Joda, jeg er redd for at noe skal skje dem, at de skal komme til skade. Og jeg gruer meg til de skal oppleve skuffelse eller sorg. Men i mitt eget forhold til dem, slår de meg først og fremst som sterke på et vis. Som seg selv.

Skomsvolds lille roman Barnet handler om skjørhet. Og om de tykke og tynne skallene som omgir mennesker. Jeget i romanen, som jeg uten videre leser som forfatteren selv, har vært syk og lukket inne i seg selv og i skrivingen. Hun har hatt et vondt kjærlighetsforhold til sin skrivelærer som begår selvmord, og som er så konkret og spesifikt beskrevet at vi ikke kan unngå å gjenkjenne ham som en sentral norsk samtidsforfatter. Mannen som skal bli far til de to barna hun får er et halvt oppløst menneske, og fortellingen om hvordan de blir sammen er – som romanen påpeker – ingen «solskinnshistorie». Men den ender ganske godt likevel.

Boken er henvendt til det yngste av de to barna, et spedbarn. Her skal mennesker med tykt skall forsøke å åpne seg for hverandre. Dermed blir de stående sårbare. For kvinnen som forteller, er det å åpne seg et arbeid. Enten det er overfor en kjæreste eller et barn.

Annonse