Annonse
00:00 - 31. august 2018

Hvor foregår all denne lesingen, spør Bernhard Ellefsen.

Hvor foregår all denne lesingen, spør Bernhard Ellefsen.

Annonse

Tall fra Forleggerforeningen viser at 2017 var et tøft år for norske forlag og bokhandler. Og første halvdel av 2018 har vært enda verre. Omsetningen i det såkalte allmennmarkedet synker, flere av bokhandelkjedene forbereder grep (Tanum har allerede varslet oppsigelser) og Jo Nesbø selger ikke lenger nok bøker til å redde bransjen på egen hånd. Etter flere relativt gode år, synes flertallet av bransjens største aktører å være enige om at de må forberede seg på en ny økonomisk situasjon.

Det skal selvfølgelig understrekes at ikke alle lamper lyser rødt. Undersøkelser av nordmenns lesevaner fortsetter å fortelle at folk bruker mye tid på bøker. Salgstallene etter nedgangen er fremdeles på nivå med det vi så for syv–åtte år siden. Dessuten er bransjen selv opptatt av at omsetningen på digitale utgivelser (e-bøker og lydbøker) øker. Men man skal ikke mer enn hviske «Spotify» for å så tvil om hva slike nye distribusjonskanaler egentlig gjør med folks betalingsvilje.

Mye av tapet er å finne i bokhandelleddet. Alle fysiske butikker sliter i netthandelens skygge, men av en eller annen grunn ser det ut til være vanskeligere å selge bøker enn jeans på nettet: Nettbokhandlene klarer ikke vinne tilbake butikkenes tapte omsetning. Antagelig er det dette som får Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen til å drømme om en «Bokklubben 2.0» (bok365.no, 28. juni). Den tidligere så utskjelte bokklubbmodellen fremstår ikke lenger som drivkraft for litterær ensretting, tvert imot: I dag er det lett å se at et kuratert utvalg bøker rett i kundenes postkasse både gir formidlingsmuligheter og publisistisk forutsigbarhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse