Annonse
00:00 - 03. august 2018

Heia ugress!

I vår ble den største miljøvernokkupasjonen i Frankrike fjernet og ødelagt av politiet. I en ny bok går 16 forfattere og intellektuelle sammen for å hylle området. 

Jevnes med jorden: Politiet og en gravemaskin river ett av de rundt hundre hjemmene til de fastboende okkupantene ved Zad-området nordvest i Frankrike. Foto: Thibault Vandermersch / EPA / NTB Scanpix
Annonse

I april startet fjerningen av den største miljøvernokkupasjonen i Frankrike. Små hytter, hjemmelagede bibliotek og store grønnsakhager laget av flere tusen aktivister ble ødelagt av 2500 politifolk. Okkupantene skulle bort, landets lover og regler skulle gjeninnføres.

Tiden er inne for å spørre hva dette 15 kvadratkilometer store området egentlig representerte, mener den franske journalisten Jade Lindgaard. Var det et symbol på forakt mot utviklingsprosjekter som ødelegger natur og jordbruk? Eller mot en neoliberalisme og en fransk president som vil gjøre landet til en såkalt start-up-nasjon? Eller har det bare vært en gjeng «hvite og privilegerte» miljøaktivister som røyket weed mens de demonstrerte mot en flyplass?

– Jeg tror franske medier ikke forsto betydningen av de politiske, humane og ontologiske erfaringene som befant seg på området. De så bare en konfrontasjon mellom anarkister og politiet, og de brydde seg bare så snart det var en væpnet evakuering, sier Lindgaard.  

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse